FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Skladniki /na 4 os.
Na ciasto:
250 g Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
125 ml mleka
25 g świeżych drożdży
50 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
50 gram masła
szczypta soli
Nadzienie:
250 g malin
2 łyżki mleka
1 żółtko
Kruszonka
4 łyżki Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
20 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
płatki migdałów

Przygotowanie

1

Przygotowanie rozczynu

Zacznij od podgrzania mleka - musi być ciepłe, ale nie gorące. Do miski wsyp drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dolej mleko i dokładnie wymieszaj. Rozczyn przykryj ściereczka i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości
2

Przygotowanie ciasta

W dużej misie lub misie miksera planetarnego wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól. Zrób w środku wgłębienie i wlej do niego rozczyn, po czym zgarniając mąkę do środka wymieszaj całość, z pomocą łyżki. Następnie dodaj jajko i dalej mieszaj zgarniając mąkę, po czym wyrabiaj masę dłońmi lub z pomocą haka do miksera przez około 10 minut. Po tym czasie, nie przerywając wyrabiania, dodaj partami stopione i przestudzone masło. Całość wyrabiaj jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
3

Przygotowanie kruszonki

Rozcieraj ze sobą mąkę, cukier i drobno pokrojone zimne masło, do powstania okruszków, po czym połącz składniki w jednolite ciasto.
4

Formowanie i pieczenie bułeczek

Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę na podsypanym mąką blacie. Podziel ciasto na 12 części i z każdej z nich uformuj bułeczkę o grubości 1 cm. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym odstaw na ok. 20 minut do kolejnego wyrośnięcia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między bułeczkami. W wyrośniętych placuszkach zrób wgłębienie i umieść w nim maliny. Wierzch drożdżówek posmaruj rozmąconym z mlekiem żółtkiem i posyp rozdrobnioną kruszonką oraz migdałami. Malinianki piecz przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej