FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Czekoladowe chocolate chip cookies

Skladniki /na 4 os.
Na ciasto:
1 i 1/3 szklanki Mąki Basia Tortowa Extra
1/2 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki kakao
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 130 gram posiekanej czekolady (można wymieszać rodzaje)

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciastek

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Lekko podgrzej masło w rondelku lub mikrofalówce (skończ podgrzewać gdy będzie ono w większości roztopione). Następnie z pomocą rózgi mieszaj masło aż całkowicie się rozpuści. Dodaj cukier brązowy, cukier biały i krótko wymieszaj do połączenia. Dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszaj, Następnie dodaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Mieszaj ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą (ciasto powinno być miękkie i lekko klejące).
3

Pieczenie ciastek

Na koniec dorzuć posiekaną czekoladę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki (możesz do tego użyć łyżki do lodów) i układaj je w odległości mniej więcej 5 cm od siebie. Z ciasta wyjdzie ok. 20 ciasteczek. Piecz przez około 7-10 minut. Ciastka będą puszyste i mogą wyglądać na nieco niedopieczone w środku, ale po ostygnięciu będą gotowe i miękkie w środku.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej