Rozczyn
Pokruszone drożdże umieść w kubeczku i dodaj do nich łyżeczkę cukru, połącz ze sobą składniki. Następnie dodaj pół szklanki ciepłego mleka, łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszaj. Przygotowany w kubku rozczyn umieść w naczyniu wypełnionym ciepłą wodą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 5-8 minut, aż rozczyn wypełni cały kubek. Wyrośnięty rozczyn umieść w misce z przesianą mąką z dodatkiem soli. Cały czas delikatnie mieszaj składniki dodając do nich resztę ciepłego mleka. Następnie dodaj cukier i jajko. Wymieszaj składniki tak, aby powstało ciasto, które następnie wyrabiaj. Gdy Twoje ciasto zacznie nabierać jednolitej konsystencji dodaj do niego roztopionego masła. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto okryj bawełnianą ściereczką i odstaw w bezpieczne miejsce na około godzinę, tak aby mogło wyrosnąć.