FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Bułki brioche

Składniki /na >4 os.
Bułki Brioche
500g mąki Tortowej Extra
300ml mleka
60g masła
25g świeżych lub 7g suchych drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko
Łyżeczka soli

Przygotowanie

1

Rozczyn

Pokruszone drożdże umieść w kubeczku i dodaj do nich łyżeczkę cukru, połącz ze sobą składniki. Następnie dodaj pół szklanki ciepłego mleka, łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszaj. Przygotowany w kubku rozczyn umieść w naczyniu wypełnionym ciepłą wodą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 5-8 minut, aż rozczyn wypełni cały kubek. Wyrośnięty rozczyn umieść w misce z przesianą mąką z dodatkiem soli. Cały czas delikatnie mieszaj składniki dodając do nich resztę ciepłego mleka. Następnie dodaj cukier i jajko. Wymieszaj składniki tak, aby powstało ciasto, które następnie wyrabiaj. Gdy Twoje ciasto zacznie nabierać jednolitej konsystencji dodaj do niego roztopionego masła. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto okryj bawełnianą ściereczką i odstaw w bezpieczne miejsce na około godzinę, tak aby mogło wyrosnąć.
2

Ciasto na bułki

Wyrośnięte ciasto umieść na obsypanej mąką stolnicy i ponownie zacznij ugniatać. Ciasto podziel na 10 części, z których utwórz 10 kulek. Tak przygotowane kulki umieść na blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszcz, aby przybrały formę bułki. Przykryj je bawełnianą ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem z rozkłóconym jajkiem i umieść w piekarniku nagrzanym na 210 stopni i piecz przez ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru. Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
3

Sposób podania

Gotowe bułki wystarczy przekroić i dodać do nich ulubione dodatki :). Doskonale będę smakowały zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej. Przy podawaniu hamburgerów nie zapominajcie o frytkach i pysznych sosach, Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej