FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami – smak lata na talerzu! 🍇☀️

Kiedy lato daje nam swoje skarby, trzeba z nich korzystać! Soczyste borówki zamknięte w delikatnym cieście to jeden z tych smaków, które pamięta się na długo. Zwłaszcza jeśli są przygotowane własnoręcznie – z mąką Basia❤️ zawsze się udają! 💛

Składniki /na 4 os.
Przygotowanie ciasta
3 szklanki mąki Basia Poznańska
1 jajko
Ok. pół szklanki wody
Szczypta soli
Farsz
350g borówek
Podanie
100g śmietany
Cukier

Przygotowanie

1

Ciasto

Wysyp mąkę tak, aby utworzyła stożek. Dodaj jajko i wymieszaj ze sobą składniki. Wyrabiając ciasto dodawaj wodę. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto o gładkiej konsystencji zawiń w folię i pozostaw na 8 minut.
2

Gotowanie pierogów

Rozwałkuj ciasto, a następnie wytnij w nim za pomocą szklanki kółeczka. Na każdym z wyciętych kółek ułóż umyte i osuszone borówki, dodaj cukier i zlep końce w kształt pieroga. Przygotowane pierogi ugotuj na osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Gotowe pierogi możesz podawać z borówkowym sosem – zblendowanymi borówkami ze śmietaną i cukrem :).
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Pierogi z borówkami

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

Zobacz więcej