Brioche z konfiturą

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: 4 osoby

Przepis na lekko słodkie francuskie pieczywo drożdżowe, idealne na sobotnie śniadanie.



Mąka Basia Tortowa extra

Składniki

Zaczyn
  • • 100 g Mąki Basi Extra Wypiek
  • • 50 g świeżych drożdży
  • • 1 łyżeczka cukru
  • • 6 łyżek ciepłego mleka
  • • Wymieszane dokładnie składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto
  • • 400 g Mąki Basi Extra Wypiek
  • • 50 g cukru pudru
  • • 10 g soli
  • • 400 g miękkiego masła
  • • 6 jajek
Dodatki
  • • Ulubiona konfitura

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy kolejno jajka, a na końcu mąkę i cukier puder oraz zaczyn. Energicznie mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na każdy nakładamy odrobinę konfitury, formujemy okrągłe bułeczki i układamy je blisko siebie, żeby po upieczeniu można je było swobodnie odrywać. Pieczemy około 40 minut w 200ºC.

Mogą Cię zainteresować

Bułki brioche
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Idealne bułki do domowych burgerów

Tarta dyniowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Sprawdzony przepis na tarte z sezonowymi pysznościami.

wideo
Ciasto ze śliwkami
Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Chleb orkiszowy
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z okazji powrotu dzieci do szkoły? Przepis na zdrowy chleb orkiszowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis