Ciasto marchewkowe

trudność: Łatwe
czas: 45 min.
porcje: 4 osoby

Ciasto marchewkowe z kremem twarogowym



Mąka Basia Z pełnego przemiału

Składniki

Ciasto
  • • 2 szklanki Mąki Basi z Pełnego Przemiału
  • • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • • pół łyżeczki soli
  • • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • • 3 duże jajka
  • • 2 szklanki cukru
  • • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • • 3/4 szklanki maślanki
  • • esencja z wanilii
  • • 2 szklanki startej marchwi
  • • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • • Pół szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Krem twarogowy – wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera:
  • • 350 g serka wiejskiego
  • • 100 g masła
  • • 2 szklanki cukru pudru
  • • esencja z wanilii

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Formę tortową wyłożyć papierem. Mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać razem. Jaja z cukrem, olejem, aromatem wanilinowym i maślanką ubić za pomocą miksera w osobnym naczyniu. Dodać mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu dodać marchew, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 170 ° C przez 25 do 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Boki i wierzch ciasta posmarować kremem twarogowym (można nim również przełożyć ciasto).

Mogą Cię zainteresować

Pierogi z borówkami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Gofry z mąki żytniej
Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami

Ruskie ze szpinakiem
Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie

Słodkie bułeczki
Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis