Faworki drożdżowe
Składniki
500 g Mąki Basia extra wypiek- • 100 g masła w temp pokojowej
- • 50g drożdży
- • 1 szklanki ciepłego mleka
- • 1 jajko
- • 2 żółtka
- • 3 łyżki cukru
- • Szczypta soli
- • 2 łyżki spirytusu
- • Olej lub smalec do smażenia
- • Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania
Drożdże, mleko i cukier umieść w naczyniu i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na około kwadrans. Następnie zagnieć zaczyn razem z resztą składników. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, odrywaj z niego kawałki i wałkuj na blacie podsypanym mąką na cienkie placki. Placki pokrój na paseczki i formuj faworki. Smaż na bardzo dobrze rozgrzanym oleju lub smalcem na złoty kolor. Wykładaj na ręcznik papierowy do odsączenia. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem.
Smacznego.
Mogą Cię zainteresować

Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!