Jabłkowo-gruszkowa poezja


Pyszne kruche ciasto z jabłkowo-gruszkowym nadzieniem, połączone z delikatnym kremem śmietanowym i bezą. Wyśmienite do kawy.


Mąka Basia Tortowa extra

Składniki

Ciasto kruche
  • • 2 szklanki mąki
  • • 1 margaryna Kasia
  • • 1/4 szklanki cukru
  • • 4 żółtka
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza
  • • 6 białek
  • • szklanka cukru
  • • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • • szczypta soli
Galaretka jabłkowo-gruszkowa
  • • 5 średnich jabłek
  • • 4 średnie gruszki
  • • 2 szklanki soku jabłkowgo
  • • 2 galaretki cytrynowe
  • • cynamon
Krem
  • • śmietana kremówka 36%, 0,5l
  • • serek mascarpone
  • • 2 śmietan-fixy
  • • 1/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Wykładamy na blachę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w tem. 180C, około 40 min. ( na złoty kolor).

Mogą Cię zainteresować

Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Czekoladowe chocolate chip cookies

Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo prosty chleb
Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby

Bardzo prosty chleb

Najprostszy przepis na domowy chleb.

Pączki tradycyjne
Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Średnie
>90 min.
>4 osób

Pączki tradycyjne

Tradycyjne pączki idealne na karnawał!

Ptysie z bitą śmietaną
Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Średnie
60 min.
>4 osób

Ptysie z bitą śmietaną

Chrupiące ptysie z delikatną bitą śmietaną.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis