trudność: Średnie
czas: 75 min.
porcje: 4 osoby

Przepis na świąteczny keks


Basia

Składniki

Ciasto
  • • 150 g Mąki Basia Tortowa Extra
  • • 150 g cukru pudru
  • • 4 duże jajka
  • • 190 g masła
Bakalie
  • • ok. 1/3 szklanki orzechów
  • • ok. 1/3 szklanki rodzynek
  • • ok. 1/3 szklanki żurawiny
  • • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Polewa
  • • tabliczka białej czekolady
  • • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta
W rondelku rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem aż powstanie puszysta jasna masa. Ciągle miksując, jednak na mniejszych obrotach, dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodaj masło i wyłącz mikser.
Połączenie składników i pieczenie
Bakalie posiekaj i dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, dzięki temu nie opadną w cieście na dno. Dodaj przygotowane bakalie do uzyskanej wcześniej masy i delikatnie wymieszaj całość szpatułką do połączenia składników. Gotowe ciasto wyłóż do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w temperaturze 180°C aż do suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia. Przygotowanie polewy : białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz z jedną łyżką oleju, a następnie polej nią gotowy keks. Smacznego

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Tarta cytrynowa
Łatwe
90 min.
>4 osób

Tarta cytrynowa

Łatwe
90 min.
>4 osób

Tarta cytrynowa

Cytrynowa tarta z białą czekoladą

Chałka
Średnie
45 min.
>4 osób

Chałka

Średnie
45 min.
>4 osób

Chałka

sprawdzony przepis na domową chałkę drożdżową

Jabłkowa tarta
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Jabłkowa tarta

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Jabłkowa tarta

Tarta z jabłkami

Kruche ciasto z mrożonymi owocami
Łatwe
30 min.
>4 osób

Kruche ciasto z mrożonymi owocami

Łatwe
30 min.
>4 osób

Kruche ciasto z mrożonymi owocami

kruche ciasto z mrożonymi owocami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis