Listki karnawałowe

trudność: Średnie
czas: 75 min.
porcje: >4 osób

Listki karnawałowe z dodatkiem rumu



Basia

Składniki

Ciasto
  • • 375g Mąki Basi Wrocławskiej
  • • 75g cukru pudru
  • • 50g masła
  • • 6 żółtek
  • • 100g kwaśnej śmietany
  • • pół kieliszka rumu
  • • pół kieliszka spirytusu
  • • tłuszcz do smażenia,
  • • cukier puder z wanilią do posypania

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania
Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto, po czym dobrze wyrobić, przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkować, powycinać listki, naciąć w kilku miejscach brzegi, po czym wrzucać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć na jasnozłoty kolor. Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym i obficie posypać cukrem pudrem z wanilią.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis