Muffinki z kokosowym kremem
Składniki
Ciasto- • 1,5 szklanki Mąki Basia Tortowa Extra
- • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- • ¾ szklanki cukru
- • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
- • Łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- • Szczypta soli
- • ½ szklanki wody
- • ½ szklanki maślanki
- • 1/3 szklanki oleju roślinnego
- • 1 łyżeczka octu winnego
- • 200 ml mleczka kokosowego
- • ½ szklanki cukru
- • 125 g serka Philadelphia
- • Opcjonalnie różowy/ czerwony barwnik i posypka
Sposób przygotowania:
Krem
Do garnka wlej mleko kokosowe i cukier. Cały czas mieszając podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Gotuj bez przykrycia na średnim ogniu około 20 minut, aż masa zgęstnieje do konsystencji syropu. Syrop ostudź, a następnie delikatnie wymieszaj z serkiem Philadelphia oraz np. różowy lub czerwony barwnik. Włóż do lodówki.
Ciasto
Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Obydwie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj cukier, cukier waniliowy, sodę lub proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie wymieszaj.
Dodaj wodę, maślankę, olej i ocet. Delikatnie połącz składniki mieszając łyżką. W cieście mogą być małe grudki mąki.
Papilotki na muffiny wypełnij ciastem do około ¾ ich wysokości. Piecz przez około25 minut.
Wystudzone muffiny posmaruj wcześniej przygotowanym kremem i udekoruj posypką.
Smacznego.
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!