Tarta limonkowa

trudność: Średnie
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 250g Mąki Basia Krupczatka
  • • 150g masła
  • • 50 g cukru pudru
  • • 1 jajko
  • • Szczypta soli
Krem
  • • 400 g schłodzonego mleka skondensowanego
  • • 3 żółtka
  • • 0,5 szklanki soku z limonki
  • • 1 zielony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Ciasto
W misce szybko wymieszaj schłodzone masło, cukier, mąkę sól i jajko i zagnieć kruche ciasto. Następnie zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na ok. godzinę.
W czasie chłodzenia ciasta przygotuj krem:
W misce zmiksuj mleko skondensowane. Ciągle ubijając dodawaj żółtka i sok z limonki zmieszany z zielonym barwnikiem. Masę włóż do lodówki. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. (średnica ok 24-26cm) Wyklej ciastem dno i boki formy, a następnie ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min. Wystudź.
Pieczenie
Schłodzoną masę wyłóż na ostudzone ciasto. Włóż ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min, a następnie 100 stopni na kolejne 10 min. Smacznego!

Mogą Cię zainteresować

Bułki brioche
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Bułki brioche

Idealne bułki do domowych burgerów

Tarta dyniowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta dyniowa

Sprawdzony przepis na tarte z sezonowymi pysznościami.

wideo
Ciasto ze śliwkami
Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Łatwe
30 min.
3 osoby

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Chleb orkiszowy
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb orkiszowy

Szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z okazji powrotu dzieci do szkoły? Przepis na zdrowy chleb orkiszowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis