Tarta limonkowa

trudność: Średnie
czas: >90 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto
  • • 250g Mąki Basia Krupczatka
  • • 150g masła
  • • 50 g cukru pudru
  • • 1 jajko
  • • Szczypta soli
Krem
  • • 400 g schłodzonego mleka skondensowanego
  • • 3 żółtka
  • • 0,5 szklanki soku z limonki
  • • 1 zielony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Ciasto
W misce szybko wymieszaj schłodzone masło, cukier, mąkę sól i jajko i zagnieć kruche ciasto. Następnie zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na ok. godzinę.
W czasie chłodzenia ciasta przygotuj krem:
W misce zmiksuj mleko skondensowane. Ciągle ubijając dodawaj żółtka i sok z limonki zmieszany z zielonym barwnikiem. Masę włóż do lodówki. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. (średnica ok 24-26cm) Wyklej ciastem dno i boki formy, a następnie ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min. Wystudź.
Pieczenie
Schłodzoną masę wyłóż na ostudzone ciasto. Włóż ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min, a następnie 100 stopni na kolejne 10 min. Smacznego!

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto biszkoptowe
Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Łatwe
45 min.
4 osoby

Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym

Szpinakowa tarta
Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Łatwe
75 min.
4 osoby

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta z jajkiem

Tarta limonkowa
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tarta limonkowa

Wiosenna tarta limonkowa

Biszkopt pomarańczowy
Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Łatwe
60 min.
>4 osób

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis