Tarta limonkowa
Składniki
Ciasto- • 250g Mąki Basia Krupczatka
- • 150g masła
- • 50 g cukru pudru
- • 1 jajko
- • Szczypta soli
- • 400 g schłodzonego mleka skondensowanego
- • 3 żółtka
- • 0,5 szklanki soku z limonki
- • 1 zielony barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
CiastoW misce szybko wymieszaj schłodzone masło, cukier, mąkę sól i jajko i zagnieć kruche ciasto. Następnie zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na ok. godzinę.
W misce zmiksuj mleko skondensowane. Ciągle ubijając dodawaj żółtka i sok z limonki zmieszany z zielonym barwnikiem. Masę włóż do lodówki. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. (średnica ok 24-26cm) Wyklej ciastem dno i boki formy, a następnie ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min. Wystudź.
Schłodzoną masę wyłóż na ostudzone ciasto. Włóż ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min, a następnie 100 stopni na kolejne 10 min. Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!