Gofry z lodami
Składniki
Ciasto na gofry- • 2 szklanki Basi Wrocławskiej
- • 2 szklanki mleka 2%
- • 1/3 szklanki oleju
- • 2 jajka
- • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- • Szczypta soli
- • 2 jajka
- • 300 ml rzadkiej i neutralnej w smaku śmietanki 30%
- • 80 g cukru
- • 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody.
Sposób przygotowania:
Ciasto na gofry
Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek należy zmiksować na gładką masę. Po 15 minutach do masy należy dodać pianę z białek, ubitą na sztywno. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć rumiane gofry.
Przygotowanie lodów (bez specjalnej maszynki, 700 ml)
ajka sparzyć i oddzielić żółtka od białek. W jednym naczyniu należy ubić białka, stopniowo dodając połowę cukru. W drugim naczyniu należy utrzeć do białości żółtka z przegotowaną wodą i drugą połową cukru. W trzecim naczyniu natomiast należy ubić śmietankę.
Po dokładnym ubiciu wszystkich składników, należy połączyć zawartości trzech misek i dokładnie wymieszać. Masę zamrażać przez całą dobę.
Łączymy zawartość wszystkich misek i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do pojemników – wyjdzie nam z tego ok. 600-700 ml lodów. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc.
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!