Gofry z lodami

trudność: Średnie
czas: 90 min.
porcje: 3 osoby

Składniki

Ciasto na gofry
  • • 2 szklanki Basi Wrocławskiej
  • • 2 szklanki mleka 2%
  • • 1/3 szklanki oleju
  • • 2 jajka
  • • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • • Szczypta soli
Lody śmietankowe:
  • • 2 jajka
  • • 300 ml rzadkiej i neutralnej w smaku śmietanki 30%
  • • 80 g cukru
  • • 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:

Ciasto na gofry
Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek należy zmiksować na gładką masę. Po 15 minutach do masy należy dodać pianę z białek, ubitą na sztywno. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć rumiane gofry.
Przygotowanie lodów (bez specjalnej maszynki, 700 ml)
ajka sparzyć i oddzielić żółtka od białek. W jednym naczyniu należy ubić białka, stopniowo dodając połowę cukru. W drugim naczyniu należy utrzeć do białości żółtka z przegotowaną wodą i drugą połową cukru. W trzecim naczyniu natomiast należy ubić śmietankę. Po dokładnym ubiciu wszystkich składników, należy połączyć zawartości trzech misek i dokładnie wymieszać. Masę zamrażać przez całą dobę. Łączymy zawartość wszystkich misek i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do pojemników – wyjdzie nam z tego ok. 600-700 ml lodów. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc.

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis