Gofry z mąki żytniej

trudność: Łatwe
czas: 45 min.
porcje: 2 osoby

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami



Mąka Basia Basia Żytnia

Składniki

Ciasto
  • • 1,5 szklanki mąki Basia Żytniej
  • • 1,5 szklanki mleka
  • • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • • Łyżeczka ksylitolu
  • • 2 jajka
  • • Pół szklanki oleju roślinnego
  • • Szczypta soli
  • • + ulubione dodatki: sezonowe owoce, cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto na gofry
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj szczyptę soli. Suche składniki wymieszaj w misce, dodaj do nich żółtka, mleko, olej. Wymieszaj tak, aby miały spójną konsystencję. Do wymieszanych składników dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto możesz umieścić za pomocą łyżki w gofrownicy. Gofry piecz tak długo, aż nabiorą złotego koloru. Pozostaw do wystudzenia i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego :).

Mogą Cię zainteresować

Pierogi z borówkami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Gofry z mąki żytniej
Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami

Ruskie ze szpinakiem
Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie

Słodkie bułeczki
Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis