Gofry z mąki żytniej
Składniki
Ciasto- • 1,5 szklanki mąki Basia Żytniej
- • 1,5 szklanki mleka
- • Łyżeczka proszku do pieczenia
- • Łyżeczka ksylitolu
- • 2 jajka
- • Pół szklanki oleju roślinnego
- • Szczypta soli
- • + ulubione dodatki: sezonowe owoce, cukier puder
Sposób przygotowania:
Ciasto na gofry
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj szczyptę soli. Suche składniki wymieszaj w misce, dodaj do nich żółtka, mleko, olej. Wymieszaj tak, aby miały spójną konsystencję. Do wymieszanych składników dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto możesz umieścić za pomocą łyżki w gofrownicy. Gofry piecz tak długo, aż nabiorą złotego koloru. Pozostaw do wystudzenia i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego :).
Mogą Cię zainteresować
Średnie
60 min.
>4 osób
Jesienne cynamonki
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób
Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób
Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób
Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!