Gofry z mąki żytniej

trudność: Łatwe
czas: 45 min.
porcje: 2 osoby

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami



Mąka Basia Żytnia Pełnoziarnista

Składniki

Ciasto
  • • 1,5 szklanki mąki Basia Żytniej
  • • 1,5 szklanki mleka
  • • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • • Łyżeczka ksylitolu
  • • 2 jajka
  • • Pół szklanki oleju roślinnego
  • • Szczypta soli
  • • + ulubione dodatki: sezonowe owoce, cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto na gofry
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj szczyptę soli. Suche składniki wymieszaj w misce, dodaj do nich żółtka, mleko, olej. Wymieszaj tak, aby miały spójną konsystencję. Do wymieszanych składników dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto możesz umieścić za pomocą łyżki w gofrownicy. Gofry piecz tak długo, aż nabiorą złotego koloru. Pozostaw do wystudzenia i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego :).

Mogą Cię zainteresować

Quiche ze szpinakiem i fetą
Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Łatwe
45 min.
>4 osób

Quiche ze szpinakiem i fetą

Kruche ciasto z wytrawnym nadzieniem.

Red Velvet Cake
Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Średnie
60 min.
>4 osób

Red Velvet Cake

Wilgotne, czerwone ciasto, przełożone kremową masą idealnie sprawdzi się jako niebanalny tort.

Brownie ze słonym karmelem
Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Łatwe
45 min.
>4 osób

Brownie ze słonym karmelem

Obłędne brownie ze słonym karmelem. Przepis na małą blachę ciasta.

Chleb „Baltonowski”
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Chleb „Baltonowski”

Chleb „Baltonowski”

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis