Ruskie ze szpinakiem
Składniki
Ciasto- • 3 szklanki mąki Basi Poznańskiej
- • 8 kostek mrożonego szpinaku
- • szczypta soli
- • wytrawne białe wino
- • 1 duża cebula
- • 30 dag ugotowanych ziemniaków
- • 15 dag półtłustego twarogu
- • 10 dag boczku
- • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Rozmrożony szpinak włóż do wysokiego naczynia i dodaj białe wino tak, aby jego poziom sięgał delikatnie ponad powierzchnię szpinaku. Połącz składniki ze sobą za pomocą blendera i dodaj je do mąki. Delikatnie dodając ciepłą wodę zagniataj ciasto. Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką.
Farsz
Ugnieć ziemniaki, dodaj twaróg i połącz ze sobą. Na patelni usmaż boczek. Podsmażony boczek dodaj do farszu. Następnie dodaj zeszkloną cebulkę, pieprz i sól. Połącz ze sobą składniki, aby powstała gładka konsystencja.
Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj wybrane części ciasta na grubość ok. 2mm i za pomocą szklanki wytnij koła. Na środku każdego wyciętego koła nałóż farsz i zalep w kształt pieroga. Tak przygotowane pierogi ugotuj na osolonej wodzie.
Podawaj z wcześniej przygotowanym boczkiem :). Smacznego! :).
Mogą Cię zainteresować

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób
Czekoladowe chocolate chip cookies
Prawdziwie amerykańskie, miękkie w środku i mocno czekoladowe chocolate chip cookies.

Bardzo łatwe
45 min.
3 osoby
Bardzo prosty chleb

Średnie
>90 min.
>4 osób
Pączki tradycyjne

Średnie
60 min.
>4 osób
Ptysie z bitą śmietaną
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!