Ruskie ze szpinakiem

trudność: Łatwe
czas: 75 min.
porcje: >4 osób

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie



Mąka Basia Poznańska

Składniki

Ciasto
  • • 3 szklanki mąki Basi Poznańskiej
  • • 8 kostek mrożonego szpinaku
  • • szczypta soli
  • • wytrawne białe wino
Farsz
  • • 1 duża cebula
  • • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • • 15 dag półtłustego twarogu
  • • 10 dag boczku
  • • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Rozmrożony szpinak włóż do wysokiego naczynia i dodaj białe wino tak, aby jego poziom sięgał delikatnie ponad powierzchnię szpinaku. Połącz składniki ze sobą za pomocą blendera i dodaj je do mąki. Delikatnie dodając ciepłą wodę zagniataj ciasto. Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką.
Farsz
Ugnieć ziemniaki, dodaj twaróg i połącz ze sobą. Na patelni usmaż boczek. Podsmażony boczek dodaj do farszu. Następnie dodaj zeszkloną cebulkę, pieprz i sól. Połącz ze sobą składniki, aby powstała gładka konsystencja. Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj wybrane części ciasta na grubość ok. 2mm i za pomocą szklanki wytnij koła. Na środku każdego wyciętego koła nałóż farsz i zalep w kształt pieroga. Tak przygotowane pierogi ugotuj na osolonej wodzie. Podawaj z wcześniej przygotowanym boczkiem :). Smacznego! :).

Mogą Cię zainteresować

Pierogi z borówkami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Gofry z mąki żytniej
Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Łatwe
45 min.
2 osoby

Gofry z mąki żytniej

Gofry z mąki żytniej z ulubionymi dodatkami

Ruskie ze szpinakiem
Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Łatwe
75 min.
>4 osób

Ruskie ze szpinakiem

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie

Słodkie bułeczki
Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Łatwe
90 min.
>4 osób

Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis