Ruskie ze szpinakiem

trudność: Łatwe
czas: 75 min.
porcje: >4 osób

Pierogi ruskie w szpinakowej odsłonie



Mąka Basia Poznańska

Składniki

Ciasto
  • • 3 szklanki mąki Basi Poznańskiej
  • • 8 kostek mrożonego szpinaku
  • • szczypta soli
  • • wytrawne białe wino
Farsz
  • • 1 duża cebula
  • • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • • 15 dag półtłustego twarogu
  • • 10 dag boczku
  • • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Rozmrożony szpinak włóż do wysokiego naczynia i dodaj białe wino tak, aby jego poziom sięgał delikatnie ponad powierzchnię szpinaku. Połącz składniki ze sobą za pomocą blendera i dodaj je do mąki. Delikatnie dodając ciepłą wodę zagniataj ciasto. Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką.
Farsz
Ugnieć ziemniaki, dodaj twaróg i połącz ze sobą. Na patelni usmaż boczek. Podsmażony boczek dodaj do farszu. Następnie dodaj zeszkloną cebulkę, pieprz i sól. Połącz ze sobą składniki, aby powstała gładka konsystencja. Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj wybrane części ciasta na grubość ok. 2mm i za pomocą szklanki wytnij koła. Na środku każdego wyciętego koła nałóż farsz i zalep w kształt pieroga. Tak przygotowane pierogi ugotuj na osolonej wodzie. Podawaj z wcześniej przygotowanym boczkiem :). Smacznego! :).

Mogą Cię zainteresować

wideo
Mleczna kanapka
Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby

Mleczna kanapka

ciasto "Mleczna kanapka"

Chleb razowy żytnio - orkiszowo
Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Łatwe
90 min.
>4 osób

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Pizza Margherita
Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Średnie
90 min.
1 osoba

Pizza Margherita

Oryginalna włoska Margherita

wideo
Zapiekane naleśniki
Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Średnie
90 min.
>4 osób

Zapiekane naleśniki

Faszerowane ricottą i szpinakiem, wytrawne zapiekane naleśniki.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis