Tarta owocowa

trudność: Łatwe
czas: 75 min.
porcje: 3 osoby

Tarta owocowa



Basia

Składniki

Kruchy spód
  • • 220 g mąka Basia Krupczatka
  • • 125 g zimnego masła
  • • 3 łyżki zimnej wody
  • • 4 łyżki cukru pudru
  • • Szczypta soli
Owocowa masa
  • • 1 czerwona galaretka
  • • Szklanka porzeczek
  • • Szklanka truskawek
  • • 1 łyżka cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

Przygotowanie
Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy masę: Galaretkę owocową należy rozpuścić w 400 ml gorącej wody i pozostawić do przestygnięcia. Po chłodzeniu ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 3 mm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, formę do tarty (średnica ok. 25 cm). Ciasto powinno wystawać poza formę. Kolejnym krokiem jest wyłożenie owoców na spód oraz zawinięcie końca ciasta do środka. Tak przygotowaną tartę zapiekamy przez ok 30 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po pieczeniu schładzamy, a następnie zalewamy galaretką i pozostawiamy do stężenia.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Tarta cytrynowa
Łatwe
90 min.
>4 osób

Tarta cytrynowa

Łatwe
90 min.
>4 osób

Tarta cytrynowa

Cytrynowa tarta z białą czekoladą

Chałka
Średnie
45 min.
>4 osób

Chałka

Średnie
45 min.
>4 osób

Chałka

sprawdzony przepis na domową chałkę drożdżową

Jabłkowa tarta
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Jabłkowa tarta

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Jabłkowa tarta

Tarta z jabłkami

Kruche ciasto z mrożonymi owocami
Łatwe
30 min.
>4 osób

Kruche ciasto z mrożonymi owocami

Łatwe
30 min.
>4 osób

Kruche ciasto z mrożonymi owocami

kruche ciasto z mrożonymi owocami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis