Tarta owocowa

trudność: Łatwe
czas: 75 min.
porcje: 3 osoby

Tarta owocowa



Mąka Basia Krupczatka

Składniki

Kruchy spód
  • • 220 g mąka Basia Krupczatka
  • • 125 g zimnego masła
  • • 3 łyżki zimnej wody
  • • 4 łyżki cukru pudru
  • • Szczypta soli
Owocowa masa
  • • 1 czerwona galaretka
  • • Szklanka porzeczek
  • • Szklanka truskawek
  • • 1 łyżka cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

Przygotowanie
Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy masę: Galaretkę owocową należy rozpuścić w 400 ml gorącej wody i pozostawić do przestygnięcia. Po chłodzeniu ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 3 mm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, formę do tarty (średnica ok. 25 cm). Ciasto powinno wystawać poza formę. Kolejnym krokiem jest wyłożenie owoców na spód oraz zawinięcie końca ciasta do środka. Tak przygotowaną tartę zapiekamy przez ok 30 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po pieczeniu schładzamy, a następnie zalewamy galaretką i pozostawiamy do stężenia.

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Ciasto z borówkami
Łatwe
60 min.
4 osoby

Ciasto z borówkami

Łatwe
60 min.
4 osoby

Ciasto z borówkami

Borówki wpływają pozytywnie na pamięć. Zawierają również cenne minerały i witaminy. Spróbuj przepisu z tymi pysznościami.

Tarta z malinami
Średnie
75 min.
4 osoby

Tarta z malinami

Średnie
75 min.
4 osoby

Tarta z malinami

Kruche ciasto a na nim delikatna serowa chmurka z malinami!

Tęczowy tort
Średnie
>90 min.
>4 osób

Tęczowy tort

Średnie
>90 min.
>4 osób

Tęczowy tort

Zaskoczcie swoje pociechy pysznym tęczowym tortem! :)

Domowe drożdżówki
Łatwe
>90 min.
>4 osób

Domowe drożdżówki

Łatwe
>90 min.
>4 osób

Domowe drożdżówki

U Was też zapach ciepłych drożdżówek przywołuje smaki z dzieciństwa? :)

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis