Tarta owocowa

trudność: Łatwe
czas: 75 min.
porcje: 3 osoby

Tarta owocowa



Mąka Basia Krupczatka

Składniki

Kruchy spód
  • • 220 g mąka Basia Krupczatka
  • • 125 g zimnego masła
  • • 3 łyżki zimnej wody
  • • 4 łyżki cukru pudru
  • • Szczypta soli
Owocowa masa
  • • 1 czerwona galaretka
  • • Szklanka porzeczek
  • • Szklanka truskawek
  • • 1 łyżka cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

Przygotowanie
Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy masę: Galaretkę owocową należy rozpuścić w 400 ml gorącej wody i pozostawić do przestygnięcia. Po chłodzeniu ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 3 mm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, formę do tarty (średnica ok. 25 cm). Ciasto powinno wystawać poza formę. Kolejnym krokiem jest wyłożenie owoców na spód oraz zawinięcie końca ciasta do środka. Tak przygotowaną tartę zapiekamy przez ok 30 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po pieczeniu schładzamy, a następnie zalewamy galaretką i pozostawiamy do stężenia.

Mogą Cię zainteresować

Aksamitne naleśniki
Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Bardzo łatwe
15 min.
>4 osób

Aksamitne naleśniki

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami
Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Łatwe
45 min.
>4 osób

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami

Puszysty biszkopt przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Muffinki z czekoladą
Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób

Muffinki z czekoladą

Bardzo łatwe
30 min.
>4 osób

Muffinki z czekoladą

Proste w przygotowaniu muffinki z kawałkami czekolady

Fondant czekoladowy
Łatwe
30 min.
4 osoby

Fondant czekoladowy

Łatwe
30 min.
4 osoby

Fondant czekoladowy

Deser czekoladowy z płynnym środkiem.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis