Tarta owocowa
Składniki
Kruchy spód- • 220 g mąka Basia Krupczatka
- • 125 g zimnego masła
- • 3 łyżki zimnej wody
- • 4 łyżki cukru pudru
- • Szczypta soli
- • 1 czerwona galaretka
- • Szklanka porzeczek
- • Szklanka truskawek
- • 1 łyżka cukru pudru do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotowanie
Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy masę:
Galaretkę owocową należy rozpuścić w 400 ml gorącej wody i pozostawić do przestygnięcia. Po chłodzeniu ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 3 mm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, formę do tarty (średnica ok. 25 cm). Ciasto powinno wystawać poza formę. Kolejnym krokiem jest wyłożenie owoców na spód oraz zawinięcie końca ciasta do środka. Tak przygotowaną tartę zapiekamy przez ok 30 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po pieczeniu schładzamy, a następnie zalewamy galaretką i pozostawiamy do stężenia.
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
>90 min.
>4 osób
Chleb „Baltonowski”
wideo

Bardzo łatwe
60 min.
4 osoby
Mleczna kanapka

Łatwe
90 min.
>4 osób
Chleb razowy żytnio - orkiszowo

Średnie
90 min.
1 osoba
Pizza Margherita
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!
Zaakceptuj cookies, aby w pełni korzystać z naszej strony.