FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Jabłecznik

Jabłecznik – klasyka, która zawsze smakuje! 🍎🥧

Kruche, maślane ciasto i miękkie, cynamonowe jabłka – ten zapach potrafi wypełnić cały dom! Domowy jabłecznik z mąką Basia to przepis na prawdziwe ciepło i smak dzieciństwa. Idealny na jesienne popołudnie z kubkiem herbaty.

Składniki na jabłecznik
Ciasto
200 g Mąki Basia Tortowa Extra
110 g pokrojonego w kostkę masła
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie
1,5 kg jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę)
2 łyżki soku z cytryny
110 g cukru
4-6 łyżek zimnej wody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
25 g masła
Mleko do glazury

Sposób przygotowania

1

Przygotowanie ciasta

Umieścić mąkę, zimne masło i sól do dużej, suchej miski. Rozcierać masło z mąką opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą. Trzeba mieszać dosyć szybko, żeby ciasto pozostało zimne. Dodać do ciasta wodę i za pomocą zimnego noża mieszać aż wszystkie składniki połączą się razem. Jeśli ciasto będzie wydawało się zbyt suche, dodać więcej zimnej wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
2

Przygotowanie nadzienia

Jabłka z sokiem z cytryny i z wodą dusić w dużym garnku, aż będą miękkie. Do gotowanych jabłek dodać cukier i cynamon. Zdjąć z ognia, dodać masło i pozostawić do ostygnięcia.
3

Formowanie jabłecznika

Rozwałkować połowę ciasta. Wyłożyć nim formę do tortu, następnie rozprowadzić na nim ostudzone ugotowane jabłka. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim nadzienie. Niewielką ilością zimnej wody wysmarować brzegi ciasta i ścisnąć krawędzie (może być za pomocą widelca dla ładniejszej dekoracji). Na wierzchu placka pędzelkiem rozprowadzić mleko.
4

Pieczenie

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Piecz w górnej części piekarnika przez 20–25 minut, aż wierzch będzie złocisty. Jabłecznik podawaj na gorąco lub na zimno - doskonale smakuje z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Piernik z orzechami

gdy gotujesz

Placki ziemniaczane

gdy pieczesz

Gofry

gdy pieczesz

Jabłecznik

gdy pieczesz

Muffiny z borówkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z cynamonem

z natury dla Ciebie

Bułeczki

gdy pieczesz

Ciasto ze śliwkami

gdy pieczesz

Tarta z grzybami

z natury dla Ciebie

Francuskie bagietki

Zobacz więcej