FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Gofry

Gofry – chrupiące smaki dzieciństwa dla każdego! 🧇

Nic tak nie poprawia nastroju jak ciepłe, puszyste gofry prosto z gofrownicy. Delikatne, waniliowe, z chrupiącymi brzegami i ulubionymi owocami – smakują doskonale o każdej porze dnia.

Składniki
Ciasto na gofry
375 g Mąki Basia Extra Wypiek do Ciast Drożdżowych
300 ml mleka
125 ml oleju
10 g cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
szczypta soli
Dodatki
świeże owoce
cukier puder

Sposób przygotowania

1

Przygotowanie ciasta

Wsyp mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, olej, cukier oraz sól. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, olej i żółtka. Przelej składniki mokre do suchych i zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je do ciasta.
2

Pieczenie gofrów

Rozgrzej gofrownicę (jeśli trzeba, natłuść powierzchnię odrobiną oleju). Nakładaj porcje ciasta łyżką lub chochlą i smaż przez ok. 4 minuty, aż gofry będą złociste i chrupiące.
3

Dekorowanie

Gofry podawaj na ciepło z ulubionymi owocami, cukrem pudrem, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Piernik z orzechami

gdy gotujesz

Placki ziemniaczane

gdy pieczesz

Gofry

gdy pieczesz

Jabłecznik

gdy pieczesz

Muffiny z borówkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z cynamonem

z natury dla Ciebie

Bułeczki

gdy pieczesz

Ciasto ze śliwkami

gdy pieczesz

Tarta z grzybami

z natury dla Ciebie

Francuskie bagietki

Zobacz więcej