FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane – przepyszna, chrupiąca klasyka dla każdego!

Złote na zewnątrz, miękkie w środku – takie właśnie są tradycyjne placki ziemniaczane. Proste składniki, szybkie przygotowanie i ten smak, do którego chce się wracać! Z mąką Basia Poznańska masa ma idealną konsystencję, a placki wychodzą rumiane i pyszne. Dobierz swoje ulubione dodatki i ciesz się tym klasycznym smakiem ❤️

Składniki
Placki ziemniaczane
600 g ziemniaków
1 łyżka mąki Basia Poznańska
1/2 małej cebuli
1 małe jajko
sól (do smaku)
olej do smażenia

Sposób przygotowania

1

Masa na placki ziemniaczane

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odłóż na 10 minut, aby puściły wodę. Po tym czasie wodę odlej i odciśnij ziemniaki. Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z ziemniakami. Dodaj mąkę i jajko oraz sól.
2

Smażenie

Z powstałej masy smaż cienkie placki na mocno rozgrzanej patelni. Gotowe placki ziemniaczane podawaj z dodatkami np. gulaszem lub śmietaną.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Piernik z orzechami

gdy gotujesz

Placki ziemniaczane

gdy pieczesz

Gofry

gdy pieczesz

Jabłecznik

gdy pieczesz

Muffiny z borówkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z cynamonem

z natury dla Ciebie

Bułeczki

gdy pieczesz

Ciasto ze śliwkami

gdy pieczesz

Tarta z grzybami

z natury dla Ciebie

Francuskie bagietki

Zobacz więcej