FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Pizza Margherita

Składniki /na 1 os.
Pizza Margherita
300 g mąki Basia na Pizzę Włoską typ "00"
¾ szklanki ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli
sos pomidorowy lub pomidory w puszce
ser mozzarella (w bloku)

Przygotowanie

1

Ciasto na pizze:

W połowie ciepłej wody rozpuść drożdże. Do miski wsyp mąkę, sól, wlej rozpuszczone drożdże, oliwę oraz pozostałą wodę. Mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji. Energicznie wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejać się od dłoni. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
2

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 ℃. Ciasto rozwałkuj na cienki placek lub wyłóż je do natłuszczonej blaszki o średnicy ok. 35cm, dopasowując do jej kształtu. Następnie ciasto posmaruj sosem pomidorowym (w przypadku użycia pomidorów w puszce, zmiksuj je, doprawiając odrobiną cukru i soli według uznania.) Całość posyp serem mozzarella startym na tarce. Piecz ok. 15-20 minut. Pizzę możesz urozmaicać według własnych smaków. Smacznego! Autorem przepisu jest restaurator Mauro Lucci - właściciel restauracji Amici Miei.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej