FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Chałka

Składniki /na >4 os.
Ciasto na chałkę
500 g Mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
1 szklanka ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 8g suchych
5 żółtek w temperaturze pokojowej
2 łyżki oleju
4 łyżki cukru lub 3 miodu
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka soli
Rozmącone jajko do posmarowania
Mak i sezam do posypania

Przygotowanie

1

Ciasto drożdżowe

W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami. Dodaj żółtka, olej, cukier lub miód i cukier waniliowy. Wymieszaj masę widelcem. Dodaj przesianą mąkę i łyżeczkę soli. Wymieszaj dokładnie składniki. Odstaw na około 5 minut aby ciasto odpoczęło. Ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką, posyp z wierzchu mąką i wyrabiaj dokładnie przez około 2 minuty. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Ciasto na koniec wyrabiania powinno być miękkie i sprężyste, ale nie powinno się kleić. Uformuj kulę i włóż ją do posmarowanej olejem dużej miski. Przykryj folią i wstaw do lodówki na noc lub na maksymalnie 4 dni.
2

Zaplatanie

Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na dwie równe części, a każdą z części na kolejne 5.Każdą z cząstek rozwałkuj w dłoniach na wałki długości około 25cm. Wałki zlep przy jednym końcu i zacznij zaplatać warkocz wg reguły 1 na 3, 2 na 3, 5 na 2. Powtarzaj, aż skończą się wałki.
3

Pieczenie

Gotowe warkocze przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie posmaruj jajkiem i posyp makiem i sezamem lub jednym z dwóch. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 30 -60 minut. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Wstaw chałki i piecz przez 30-40 minut. Przed pokrojeniem chałki wystudź. Smacznego.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasto drożdżowe z figami

z natury dla Ciebie

Tarta z brzoskwiniami i cynamonem

gdy pieczesz

Jabłkowa tarta

gdy pieczesz

Chałka

gdy pieczesz

Tarta cytrynowa

gdy pieczesz

Tarta limonkowa

gdy pieczesz

Szpinakowa tarta

gdy pieczesz

Słodkie bułeczki

gdy pieczesz

Muffinki z malinami

gdy pieczesz

Tęczowy tort

Zobacz więcej