FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Tarta z brzoskwiniami i cynamonem

Składniki /na >4 os.
Ciasto
200g Mąki Basia tortowa orkiszowa
125 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru (przesianego)
Szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek zimnej wody
Nadzienie
5 dojrzałych brzoskwiń
40 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Do posmarowania 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką wody
Do oprószenia cukier trzcinowy

Przygotowanie

1

Kruche ciasto

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj szybko nożem. Kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę dodaj przesiany cukier puder, cynamon, sól, wodę i szybko zagnieć. Uformuj kulkę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na około godzinę
2

Nadzienie

W między czasie obierz brzoskwinie ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na talarki. W miseczce wymieszaj cukier, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną. Taką mieszanką oprósz dokładnie przygotowane brzoskwinie. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i przełóż do formy o średnicy około 30 cm. Na ciasto wyłóż przygotowane brzoskwinie, pozostawiając ok 3 cm przerwy do brzegu tak aby zawinąć ciasto. Ciasto zwiń po bokach posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą i oprósz cukrem trzcinowym.
3

Pieczenie

Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 45-50 min. Po upieczeniu ostudź ciasto na kratce, a owoce polej miodem. Świetnie smakuje podana z jogurtem naturalnym. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasto drożdżowe z figami

z natury dla Ciebie

Tarta z brzoskwiniami i cynamonem

gdy pieczesz

Jabłkowa tarta

gdy pieczesz

Chałka

gdy pieczesz

Tarta cytrynowa

gdy pieczesz

Tarta limonkowa

gdy pieczesz

Szpinakowa tarta

gdy pieczesz

Słodkie bułeczki

gdy pieczesz

Muffinki z malinami

gdy pieczesz

Tęczowy tort

Zobacz więcej