FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Bożonarodzeniowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną to idealny sposób na wprowadzenie świątecznego klimatu do Twojej kuchni. Kruche i delikatne ciasteczka, przygotowane na bazie mąki Basia, łączą słodycz białej czekolady z lekko kwaskowym smakiem żurawiny, tworząc wyjątkowe połączenie smaków. Te ciasteczka są nie tylko pyszne, ale także pięknie się prezentują – idealne jako deser na świąteczny stół lub jadalny prezent dla bliskich. Wypróbuj nasz przepis i pozwól, by świąteczne zapachy wypełniły Twój dom!

Składniki /na >4 os.
Ciasto
225 g mąki Basia Krupczatka
125 g masła
Pół szklanki cukru
Pół szklanki cukru brązowego
1 jajko
Ekstrakt z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki posiekanej białej czekolady
1 szklanka suszonej żurawiny

Przygotowanie

1

Przygotowanie masy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukry utrzyj na puszystą masę. Dodaj jajko, ekstrakt z wanilii i połącz składniki. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj. Dodaj białą czekoladę i żurawinę, wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
2

Pieczenie

Blachy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka układaj łyżką w sporych odstępach od siebie. Piecz w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez około 8-10min. Ostudź, aż stwardnieją. Smacznego:).
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej