FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Barszcz z uszkami

Bożonarodzeniowy barszcz z uszkami to klasyka, bez której trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację. Aromatyczny, głęboko czerwony barszcz przygotowany według tradycyjnego przepisu w połączeniu z delikatnymi uszkami, zrobionymi z ciasta na bazie mąki Basia, to doskonały sposób na stworzenie niezapomnianego świątecznego smaku. Ciasto na uszka jest miękkie i elastyczne, a nadzienie pełne grzybowego aromatu dopełnia całości. Ten przepis to prawdziwy hołd dla polskiej tradycji i niezastąpiony element bożonarodzeniowego stołu. Przygotuj go z nami i poczuj magię świąt!

Składniki /na >4 os.
Barszcz
2kg buraków
2,5 l wody
2 kwaśne jabłka
2 marchewki
1 cebula
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka suszonych grzybów
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
sól
pieprz
cukier
ocet
Uszka
2 szklanki Mąki Basi Poznańskiej
500g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
letnia woda
1 łyżka oliwy

Przygotowanie

1

Barszcz

Buraki obrać ze skóry i pokroić w małe kawałki. Marchewkę i cebulę obrać i również pokroić. Wszystkie składniki zalać wodą i powoli gotować na średnim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić na noc. Następnego dnia powtórzyć – gotować na średnim ogniu nie doprowadzając do wrzenia, dodać przyprawy i odstawić.
2

Uszka

Grzyby namoczyć i ugotować. Następnie należy je odsączyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Z mąki, oliwy i letniej wody zrobić ciasto o dosyć luźnej konsystencji. Następnie należy je cienko rozwałkować i wycinać za pomocą wąskiej szklanki. Na każde wycięte ciasto wyłożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podawać z gorącym barszczem.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

gdy pieczesz

Piernik z kremem

gdy pieczesz

Ciasto drożdżowe z figami

z natury dla Ciebie

Tarta z brzoskwiniami i cynamonem

gdy pieczesz

Jabłkowa tarta

gdy pieczesz

Chałka

gdy pieczesz

Tarta cytrynowa

Zobacz więcej