FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Keks świąteczny

Keks świąteczny to wypiek pełen smaku, koloru i tradycji, który wprowadza wyjątkowy klimat Bożego Narodzenia. Puszyste, wilgotne ciasto przygotowane z mąki Basia, wypełnione mnóstwem bakalii – orzechów, rodzynek, kandyzowanych owoców – to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten klasyczny deser jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Sprawdź nasz przepis i stwórz keks, który zachwyci smakiem i stanie się jednym z ulubionych świątecznych wypieków Twojej rodziny!

Składniki /na 4 os.
Ciasto
150 g Mąki Basia Tortowa Extra
150 g cukru pudru
4 duże jajka
190 g masła
Bakalie
ok. 1/3 szklanki orzechów
ok. 1/3 szklanki rodzynek
ok. 1/3 szklanki żurawiny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Polewa
tabliczka białej czekolady
łyżka oleju

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

W rondelku rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem aż powstanie puszysta jasna masa. Ciągle miksując, jednak na mniejszych obrotach, dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodaj masło i wyłącz mikser.
2

Połączenie składników i pieczenie

Bakalie posiekaj i dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, dzięki temu nie opadną w cieście na dno. Dodaj przygotowane bakalie do uzyskanej wcześniej masy i delikatnie wymieszaj całość szpatułką do połączenia składników. Gotowe ciasto wyłóż do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w temperaturze 180°C aż do suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia. Przygotowanie polewy : białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz z jedną łyżką oleju, a następnie polej nią gotowy keks. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Piernik z orzechami

gdy gotujesz

Placki ziemniaczane

gdy pieczesz

Gofry

gdy pieczesz

Jabłecznik

gdy pieczesz

Muffiny z borówkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z cynamonem

z natury dla Ciebie

Bułeczki

gdy pieczesz

Ciasto ze śliwkami

gdy pieczesz

Tarta z grzybami

z natury dla Ciebie

Francuskie bagietki

Zobacz więcej