FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Paszteciki z grzybami

Paszteciki z grzybami to obowiązkowy dodatek do świątecznego barszczu, który zachwyca tradycyjnym smakiem i chrupiącą skórką. Przygotowane z delikatnego, złocistego ciasta na bazie mąki Basia oraz aromatycznego farszu z grzybów leśnych, stanowią doskonałą przekąskę na wigilijnym stole. Ich perfekcyjnie miękkie wnętrze i intensywny, grzybowy aromat sprawiają, że paszteciki rozpływają się w ustach. Wypróbuj nasz przepis i spraw, by te klasyczne wypieki stały się ulubionym elementem Twoich świątecznych dań!

Składniki /na 4 os.
Ciasto
250 g Mąki Basi Poznańskiej
150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 łyżka zimnego mleka
1 jajko
Farsz
400 g grzybów leśnych (można zastąpić pieczarkami)
1 cebula
oliwa z oliwek
świeża natka pietruszki

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Zrobić wgłębienie w mące. Włożyć masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki tak aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrobić. Gotowe owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
2

Farsz

W tym czasie przygotować grzyby. Umyte grzyby zagotować w garnku. Odcedzić i pokroić w kostkę. Pokroić cebulę. Rozgrzać oliwę z oliwek na głębokiej patelni. Cebulę zeszklić na oliwie, a następnie dodać grzyby. Smażyć około 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Ciasto rozwałkować i pokroić w prostokąty, nadziać grzybami.
3

Pieczenie

Na blasze wyłożonej papierem ułożyć gotowe paszteciki. Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach do uzyskania złotego koloru (około 20 minut).
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej