FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe – wilgotne, aromatyczne i pełne smaku! 🥕🍰

Słodkie, miękkie i cudownie pachnące cynamonem – ciasto marchewkowe to klasyk, który zawsze się udaje! Dzięki dodatkowi startej marchewki jest niezwykle wilgotne i delikatne, a korzenne przyprawy nadają mu niepowtarzalnego charakteru.

Z mąką Basia wypiek jest puszysty i idealnie wyrośnięty, a w połączeniu z kremowym serkiem tworzy deser, któremu trudno się oprzeć. Doskonałe na rodzinne spotkania, popołudnie z kawą czy po prostu jako słodka chwila przyjemności. Spróbuj i zakochaj się w jego smaku! ✨

4o

Składniki /na 4 os.
Ciasto
200 g mąki Basia Extra Wypiek do ciast drożdżowych
300 g marchwi (5 - 6 sztuk)
200 g brązowego cukru
200 ml oleju słonecznikowego
100 g orzechów włoskich
60 g rodzynek
3 jajka
5 g sody ( 1 łyżeczka)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
aromat waniliowy
Krem
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany 30%
50 g cukru pudru
stabilizator - opcja

Przygotowanie

1

Ciasto

Zalej rodzynki gorącą wodą. Orzechy pokrój na małe kawałki. Marchew obierz z łupin i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Do pierwszej miski dodaj mąkę, sól i sodę i je wymieszaj. Do drugiej miski dodaj olej, cukier, jajka i aromat waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi kuchennej do ich połączenia. Do miski z mokrymi składnikami, dodaj suche składniki, czyli: startą marchew, orzechy i odsączone rodzynki. Wszystko wymieszaj łyżką. Formę do keksa wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. Foremkę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika na 170-180 stopni, na środkową półkę bez termoobiegu. Ciasto powinno się piec przez 50 - 60 minut lub to tzw. suchego patyczka.
2

Krem

Do miski dodaj serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Mikserem ubij wszystko na puszysty krem. Na koniec dodaj aromat waniliowy i króciutko ubij do połączenia składników. Jeżeli używasz śmietanę do gotowania pamiętaj o dodaniu stabilizatora, dzięki któremu śmietana się ubije.
3

Składanie ciasta

Przekrój ciasto wzdłuż na 3 blaty. Jeżeli chcesz żeby Twoje ciasto było płaskie, nie musisz wykorzystywać górnego blatu. Spodni blat wysmaruj kremem i połóż na nim środkowy blat. Całe ciasto wysmaruj kremem i udekoruj je orzechami. Powodzenia!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej