Piernik z kremem
Składniki
Ciasto:- • 1 kg Mąki Basi Tortowej
- • 1 szklanka oleju
- • 1 szklanka cukru
- • 3 jajka
- • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- • 4 dag świeżych drożdży
- • 37 dag miodu
- • 3 łyżki śmietany 18%
- • 1 opakowanie przyprawy do piernika
- • 1 litr mleka
- • 9 łyżek kaszy manny
- • 6 łyżek cukru
- • 20 dag masła
Sposób przygotowania:
Ciasto
Mąkę z przyprawą i sodą przesiać. Do przesianej mąki dodawać po kolei olej, cukier, jajka, drożdże, miód, śmietanę. Po każdym dodaniu dokładnie mieszać do połączenia składników. Ciasto włożyć do szklanej lub ceramicznej misy, przykryć folią spożywczą. Pozostawić na noc w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Gotowe ciasto podzelić na 4 części. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i piec po kolei 4 równe blaty przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Przygotować krem. Mleko wlać do dużego rondelka i podgrzewac na średnim ogniu. Dodać kaszę i cukier, cały czas mieszając (bardzo uważnie, żeby nie przypalić!). Odstawić do ostudzenia. Do tak przygotowanego mleka dodac masło i utrzeć mikserem na puszystą masę.
Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem (można dodatkowo posmarować powidłami śliwkowymi). Dowolnie udekorować, u nas z czekoladową polewą. Smacznego!
Mogą Cię zainteresować

Łatwe
>90 min.
>4 osób
Bułki brioche

Średnie
>90 min.
>4 osób
Tarta dyniowa
wideo

Łatwe
30 min.
3 osoby
Ciasto ze śliwkami

Łatwe
90 min.
>4 osób
Chleb orkiszowy
Łatwe
90 min.
>4 osób
Chleb orkiszowy
Szukasz pomysłu na kolorowe kanapki z okazji powrotu dzieci do szkoły? Przepis na zdrowy chleb orkiszowy
Podziel się przepisem!
Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Do dzieła!
Zaakceptuj cookies, aby w pełni korzystać z naszej strony.