Piernik z kremem

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Składniki

Ciasto:
  • • 1 kg Mąki Basi Tortowej
  • • 1 szklanka oleju
  • • 1 szklanka cukru
  • • 3 jajka
  • • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • • 4 dag świeżych drożdży
  • • 37 dag miodu
  • • 3 łyżki śmietany 18%
  • • 1 opakowanie przyprawy do piernika
Krem:
  • • 1 litr mleka
  • • 9 łyżek kaszy manny
  • • 6 łyżek cukru
  • • 20 dag masła

Sposób przygotowania:

Ciasto
Mąkę z przyprawą i sodą przesiać. Do przesianej mąki dodawać po kolei olej, cukier, jajka, drożdże, miód, śmietanę. Po każdym dodaniu dokładnie mieszać do połączenia składników. Ciasto włożyć do szklanej lub ceramicznej misy, przykryć folią spożywczą. Pozostawić na noc w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Gotowe ciasto podzelić na 4 części. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i piec po kolei 4 równe blaty przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Przygotować krem. Mleko wlać do dużego rondelka i podgrzewac na średnim ogniu. Dodać kaszę i cukier, cały czas mieszając (bardzo uważnie, żeby nie przypalić!). Odstawić do ostudzenia. Do tak przygotowanego mleka dodac masło i utrzeć mikserem na puszystą masę. Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem (można dodatkowo posmarować powidłami śliwkowymi). Dowolnie udekorować, u nas z czekoladową polewą. Smacznego!

Komentarze

Mogą Cię zainteresować

Tagliatelle z borowikami
Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Średnie
30 min.
2 osoby

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami

Chleb z ziarnami
Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Łatwe
60 min.
>4 osób

Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Jabłecznik
Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Łatwe
75 min.
>4 osób

Jabłecznik

Jesienne ciasto z sezonowymi jabłkami

Barszcz z uszkami
Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Trudne
>90 min.
>4 osób

Barszcz z uszkami

Tradycyjny barszcz wigilijny z domowymi uszkami

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis