FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Brzdąc

Ciasto Brzdąc – delikatne, puszyste i pełne smaku! 🍰💛

Ciasto Brzdąc to prawdziwa rozkosz dla podniebienia – miękkie, wilgotne ciasto z delikatnym aromatem, które z łatwością podbije serca całej rodziny. Dzięki mące Basia ciasto jest idealnie puszyste i dobrze wyrasta, a każdy kawałek rozpływa się w ustach. To doskonała propozycja na różne okazje – od urodzin po popołudniową herbatkę.

Proste w przygotowaniu, a efekt zaskakująco pyszny! Wypróbuj przepis na ciasto Brzdąc i przekonaj się, jak łatwo stworzyć wypiek, który zachwyci smakiem i aromatem. 🍰✨

Składniki /na 4 os.
Ciasto naleśnikowe
200 g mąki Basia Extra Wypiek do biszkoptów i tortów
150 g cukru
6 jajek
szczypta soli
Krem
180 g (1 szklanka) cukru pudru
2-3 łyżki kakao
1 litr śmietany 30%
20 g (ok. 2 łyżeczki) żelatyny
stabilizator – opcja
Poncz
¾ szklanki wody
1 łyżka cukru
½ cytryny

Przygotowanie

1

Biszkopt

Do biszkoptu potrzebne są jajka o temperaturze pokojowej, zatem odpowiednio wcześniej wyjmij je z lodówki. Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i rozpocznij ubijanie. Kiedy masa już trochę “urośnie”, kontynuując ubijanie, zacznij dodawać cukier. Białka koniecznie ubij na sztywno. Następnie ubij żółtka. Kiedy staną się puszyste i jasne- dodaj je do ubitych białek. Przy pomocy miksera połącz oba składniki. Teraz do masy dodaj mąkę. Przesiej mąkę przez sito i całość wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy.
2

Pieczenie

Biszkopt włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, środkowa półka, bez termo-obiegu. Biszkopt musi się piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt pozostaw do wystudzenia.
3

Przygotowanie kremu

Kiedy biszkopt będzie stygł, przygotuj krem. Rozpocznij od żelatyny: do miseczki dodaj żelatynę oraz ok.100 ml (z całości) śmietanki. Pozostaw żelatynę na około 10-15 minut, do spęcznienia. Wy w tym czasie ubij śmietanę z cukrem pudrem. Jeśli używasz zwykłej śmietany do gotowania, dodaj do niej stabilizator. Dodaj kakao do ubitej śmietany i połącz składniki. Spęczniałą żelatynę włóż do kuchenki mikrofalowej- na kilka chwil lub do momentu kiedy żelatyna rozpuści się w śmietanie. Uważaj, by nie zagotować żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do kakaowego kremu i znów wszystko wymieszaj przy pomocy miksera
4

Poncz

Do wody dodajcie cukier i sok z cytryny. Wymieszajcie całość.
5

Składanie „Brzdąca”

Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty. Pierwszy blat wraz z papierem do pieczenia umieść w formie w której piekł się biszkopt. Nasącz biszkopt przygotowanym ponczem i dodaj połowę kremu. Połóż drugi blat, dodaj poncz i wyłóż drugą połowę kremu. Powierzchnię kremu wyrównaj i wykonaj wzorek na całej powierzchni ciasta. Brzdąca włóż do lodówki na kilka godzin.
6

Dekoracja

Na powierzchni kremu wykonajcie wzorek wg uznania - krem bez wzorku zrobionego widelcem, kartonikiem czy grzebieniem cukierniczym - to nie jest Brzdąc!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej