FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Bułeczki

Bułeczki – miękkie i puszyste!

Złociste, pachnące i świeżo upieczone – bułeczki przygotowane z Mąką Basia to gwarancja smaku i udanego wypieku. Idealne na śniadanie, kolację czy jako przekąska na wynos. Klasyka z wieloma możliwościami❤️🍞

Składniki /na 4 os.
Ciasto na bułeczki
4,5 szklanki mąki Basia Poznańska
2 opakowania drożdży instant (14 g)
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
odrobina oleju lub masła do natłuszczenia miski i blachy

Przygotowanie

1

Ciasto

W dużej misce wymieszać 2 szklanki mąki i drożdże. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, wodę, olej, cukier oraz sól i podgrzać do letniej temperatury (może być w kuchence mikrofalowej). Podgrzane składniki dodać do wymieszanej wcześniej mąki z drożdżami i wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać resztę mąki, wyrabiając ciasto rękami, aż będzie miękkie i lekko lepkie.
2

Bułeczki

Ciasto przełożyć do dużej natłuszczonej miski i przykryć bawełnianą ściereczką. Pozostawić na 15 min. Po tym czasie z ciasta uformować 12-15 małych kulek i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Pozostawić na 45 min, aż ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
3

Pieczenie

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 - 15 minut, aż będą złote. Pozostawić do ostudzenia na kratce.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Piernik z orzechami

gdy gotujesz

Placki ziemniaczane

gdy pieczesz

Gofry

gdy pieczesz

Jabłecznik

gdy pieczesz

Muffiny z borówkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z cynamonem

z natury dla Ciebie

Bułeczki

gdy pieczesz

Ciasto ze śliwkami

gdy pieczesz

Tarta z grzybami

z natury dla Ciebie

Francuskie bagietki

Zobacz więcej