FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy – zdrowa prostota w najlepszym wydaniu! 🍞🌾

Aromatyczny, o delikatnym posmaku, pieczony z Mąką Basia❤️ zawsze udaje się idealnie – z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Świetny do kanapek, tostów czy po prostu z masłem 🧈

Składniki /na 4 os.
Ciasto
450 g mąki Basia Tortowa Orkiszowa
250 ml letniej wody
20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo
papier do pieczenia do wyłożenia formy

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

W misce umieść suche składniki: przesianą mąkę, cukier, sól i drożdże. Dolej wody i połącz ze sobą składniki. Wymieszane ciasto odstaw na 20 minut, przykryte bawełnianą ściereczką.
2

Formowanie chleba

Wyłóż papierem do pieczenia formę w której będzie pieczony chleb. Następnie wlej do niej ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut, przykrywając je bawełnianą ściereczką.
3

Pieczenie

Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50 minut. Gotowy chleb pozostaw do wystygnięcia. Po upieczeniu dodaj ulubione dodatki!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Tarta z grzybami

z natury dla Ciebie

Chleb orkiszowy

gdy gotujesz

Pierogi z borówkami

gdy gotujesz

Tagliatelle z borowikami

z natury dla Ciebie

Chleb z ziarnami

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

Zobacz więcej