FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami – smak jesieni zamknięty w prostocie! 🍂

Soczyste, dojrzałe śliwki zatopione w puszystym cieście. Idealne do popołudniowej kawy, na rodzinne spotkania czy po prostu, gdy najdzie ochota na coś słodkiego! ❤️

Składniki /na 4 os.
Ciasto
300 g mąki Basia Tortowa Orkiszowa
120 g cukru
3 jajka
100 g masła
200 ml jogurtu
2 łyżki miodu
5 g sody
Szczypta kardamonu
Dodatki
500 g śliwek
Cukier puder
Papier do pieczenia

Przygotowanie

1

Ciasto

Pierwszym krokiem jest roztopienie masła i pozostawienie go do ostudzenia. W tym czasie w osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, jogurt, cukier, miód, jajka oraz kardamon. Wymieszaj z wcześniej przygotowanym, ostudzonym masłem. Całość powinna tworzyć spójną konsystencję. Przygotowane ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię ciasta i ułóż śliwki.
2

Pieczenie

Ciasto umieść w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Piecz bez termoobiegu - góra dół. Czas pieczenia ciasta to ok. 30 minut. Gdy ciasto ze śliwkami będzie upieczone wystudź je i oprósz cukrem pudrem.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasto ze śliwkami

gdy pieczesz

Tarta z grzybami

gdy pieczesz

Francuskie bagietki

z natury dla Ciebie

Chleb orkiszowy

gdy gotujesz

Pierogi z borówkami

gdy gotujesz

Tagliatelle z borowikami

z natury dla Ciebie

Chleb z ziarnami

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

Zobacz więcej