FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Francuskie bagietki

Francuskie bagietki – chrupiąca klasyka prosto z pieca! 🥖

Złocista skórka, miękki i puszysty środek – właśnie tak z Mąką Basia ❤️ przygotujesz przepyszne francuskie bagietki! Idealne na śniadanie, jako dodatek do zup czy sałatek. Ten smak przeniesie Cię wprost do Paryża

Składniki /na 4 os.
Ciasto na bagietki
350 g mąki Basia Extra Wypiek do Ciast Drożdżowych
5 g świeżych drożdży
175 ml ciepłej wody
8 g soli

Przygotowanie

1

Zaczyn

W dużej misce wymieszać drożdże z ciepłą wodą i odstawić na około 5 minut (powinna pojawić się piana).
2

Ciasto

W osobnej misce wymieszać mąkę i sól. Dodaj mieszankę drożdży z wodą i wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą (ciasto będzie sztywne). Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i zagniataj przez 5–7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypuj mąką. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i odstaw na 1–1,5 godziny, aż podwoi objętość. Podziel ciasto na 2 części. Każdą rozciągnij w prostokąt, zroluj wzdłuż dłuższego boku i uformuj bagietki. Następnie połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 30–40 minut.
3

Pieczenie

Rozgrzej piekarnik do 230°C. Na spodzie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą (para poprawi skórkę). Nacinaj bagietki ostrym nożem i piecz 20–25 minut, aż będą złote i chrupiące.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasto ze śliwkami

gdy pieczesz

Tarta z grzybami

gdy pieczesz

Francuskie bagietki

z natury dla Ciebie

Chleb orkiszowy

gdy gotujesz

Pierogi z borówkami

gdy gotujesz

Tagliatelle z borowikami

z natury dla Ciebie

Chleb z ziarnami

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

Zobacz więcej