FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Piernik z orzechami

Piernik z orzechami – smak świąt w najlepszym wydaniu 🎄

Składniki
Ciasto piernikowe
500 g Mąki Basia Extra Wypiek do Ciast Drożdżowych
200 g cukru
150 g miodu
3 jajka
250 g masła
1 szklanka mleka
2 łyżki kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g orzechów włoskich lub laskowych

Sposób przygotowania

1

Ciasto piernikowe

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika przesiać do dużej miski. Miód i masło roztopić w rondelku, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem, a w osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Połączyć wszystkie składniki ze sobą, delikatnie mieszając.
2

Pieczenie

Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Rada: Po wystudzeniu piernik można polać czekoladą, lukrem lub przełożyć powidłami śliwkowymi, by zyskał jeszcze więcej aromatu i wilgotności.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Piernik z orzechami

gdy gotujesz

Placki ziemniaczane

gdy pieczesz

Gofry

gdy pieczesz

Jabłecznik

gdy pieczesz

Muffiny z borówkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z cynamonem

z natury dla Ciebie

Bułeczki

gdy pieczesz

Ciasto ze śliwkami

gdy pieczesz

Tarta z grzybami

z natury dla Ciebie

Francuskie bagietki

Zobacz więcej