FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Placek śliwkowy

Placek śliwkowy – smak domowego ciepła i słodyczy 🍰🍂

Kruchy, delikatny i pełen soczystych śliwek – ten placek to prawdziwy symbol domowych wypieków. Słodycz owoców przełamana lekką nutą kwaskowości idealnie komponuje się z miękkim, puszystym ciastem, tworząc deser, który smakuje jak najpiękniejsze wspomnienia.

Dzięki mące Basia ciasto zawsze wychodzi perfekcyjne – lekkie, wilgotne i pięknie zarumienione. Placek śliwkowy to idealny wybór na rodzinne spotkania, popołudnie przy kawie czy słodką chwilę tylko dla siebie. Upiecz go raz, a wrócisz do tego smaku na długo!

Składniki /na 4 os.
Ciasto
400g Mąki Basi Tortowa Extra
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g masła
2 jajka
Śliwki
500g-1kg śliwki w zależności od gustu
50 g cukru pudru
1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

1

Śliwki

Opłucz, osusz i pokrój śliwki na połówki wzdłuż osi. Usuń pestki. Wymieszaj je z cukrem pudrem i kilkoma szczyptami cynamonu.
2

Ciasto

Nagrzej piekarnik do 170 st. z termoobiegiem. W dużej misce ubij białka z cukrem, dodaj żółtka i dalej je ubijaj. Przesiej mąkę do miski. Dodaj proszek do pieczenia, masło oraz ubitą miksturę z białek, żółtka i cukru. Zagnieć ciasto i włóż je do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na blachę i dosyć równomiernie porozkładaj na nim cząstki śliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Wyjmij i ostudź. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej