FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Tarta cytrynowa

Składniki /na 4 os.
Ciasto
180g Mąki Basia Krupczatka
100g masła
50 g cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
Starta skórka z cytryny
Masa cytrynowa
200g mascarpone
200g śmietany 18%
35g cukru pudru
40 ml soku z cytryny
Starta skórka z dwóch cytryn
2 żółtka
Płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem czekoladowy
150ml śmietanki 30%
75g białej czekolady

Przygotowanie

1

Kruche ciasto

Składniki używane do przygotowania ciasta powinny być schodzone w lodówce. Mąkę Krupczatkę przesiej i połącz z cukrem pudrem, dodaj masło oraz skórkę z cytryny. Połącz ze sobą składniki tak, aby powstało ciasto. Do uzyskania odpowiedniej konsystencji możesz dodać zimną wodę. Przygotowane ciasto zafoliuj i włóż do lodówki. Formę do tarty wyłóż schłodzonym ciastem, nakłuj widelcem i wstaw do lodówki. Nagrzej piekarnik do temperatury 190-200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wstaw formę z ciastem i piecz do zarumienienia ok. 25 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
2

Masa cytrynowa

Aby przygotować masę składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieść w misce mascarpone, dodaj śmietanę, cukier puder, sok z cytryny, roztrzepane żółtka oraz przesianą mąkę ziemniaczaną. Połącz ze sobą składniki. Gotowe składniki umieść na ostudzonym spodzie tarty.
3

Pieczenie

Wstaw tarte ponownie do piekarnika tym razem nagrzanego do 175 stopni. Piecz do momentu, aż masa się zetnie czyli ok. 40 minut. Gotowe ciasto ostudź, a następnie umieść w lodówce na całą noc.
4

Krem czekoladowy

Do przygotowania kremu należy zgotować śmietankę, następnie dodać do niej białą czekoladę i mieszać tak, by się rozpuściła. Następnie pozostaw krem do ostudzenia. Kolejnym krokiem jest umieszczenie kremu w lodowce. Schłodzony krem ubijaj tak długo, aż zrobi się gęsty. Następnie wyłóż go na wierzch tarty. Ponownie umieść gotową tartę w lodówce. Podawaj schłodzoną. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

gdy pieczesz

Piernik z kremem

gdy pieczesz

Ciasto drożdżowe z figami

z natury dla Ciebie

Tarta z brzoskwiniami i cynamonem

gdy pieczesz

Jabłkowa tarta

gdy pieczesz

Chałka

gdy pieczesz

Tarta cytrynowa

Zobacz więcej