FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Tarta limonkowa

Składniki /na 4 os.
Ciasto
250g Mąki Basia Krupczatka
150g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
Szczypta soli
Krem
400 g schłodzonego mleka skondensowanego
3 żółtka
0,5 szklanki soku z limonki
1 zielony barwnik spożywczy

Przygotowanie

1

Ciasto na tartę

W misce szybko wymieszaj schłodzone masło, cukier, mąkę sól i jajko i zagnieć kruche ciasto. Następnie zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na ok. godzinę.
2

Krem

W misce zmiksuj mleko skondensowane. Ciągle ubijając dodawaj żółtka i sok z limonki zmieszany z zielonym barwnikiem. Masę włóż do lodówki. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. (średnica ok 24-26cm) Wyklej ciastem dno i boki formy, a następnie ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min. Wystudź.
3

Pieczenie

Schłodzoną masę wyłóż na ostudzone ciasto. Włóż ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min, a następnie 100 stopni na kolejne 10 min. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

gdy pieczesz

Piernik z kremem

gdy pieczesz

Ciasto drożdżowe z figami

z natury dla Ciebie

Tarta z brzoskwiniami i cynamonem

gdy pieczesz

Jabłkowa tarta

gdy pieczesz

Chałka

gdy pieczesz

Tarta cytrynowa

Zobacz więcej