FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Tarta z grzybami

Tarta z grzybami – jesienny smak w kruchym cieście 🍄‍🟫

Aromatyczne grzyby zatopione w delikatnym maślanym nadzieniu, kruchym spodzie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowana z Mąką Basia ❤️ zawsze wychodzi idealnie – chrupiąca z wierzchu i miękka w środku!

Składniki /na 4 os.
Ciasto
1 i 1/4 szklanki mąki Basia Poznańska
120 g schłodzonego masła (pokrojonego w kawałki)
2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Odrobina mąki do podsypania przy wałkowaniu
Sucha fasola do obciążenia ciasta (do podpiekania wstępnego)
Nadzienie
1 szklanka wody
30 g suszonych grzybów
60 g masła
300 g świeżych, pokrojonych grzybów
2 łyżki białego wytrawnego wina
3 pokrojono drobno szalotki
2 łyżki świeżych ziół (np. tymianek), podzielone na 1 łyżkę do grzybów i 1 łyżkę do masy jajeczno-śmietanowej
150 g startego sera
3/4 szklanki śmietany kremówki
2 duże żółtka
1 duże jajko
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1

Ciasto

W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Następnie dodać pokrojone wcześniej masło. Wyrabiać ręcznie. Do powstałej masy dodać wodę i wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić 45 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni, tak aby uzyskać okrąg. Przenieść ciasto do okrągłej wysmarowanej wcześniej masłem formy. Docisnąć boki, zostawiając brzeg ok. 2cm poniżej krawędzi. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut.
2

Nadzienie

Szklankę wody zagotować w garnku. Do wody włożyć suszone grzyby i zdjąć z ognia, odstawić na bok na 30 minut, po tym czasie odcedzić. Grubo posiekać świeże grzyby. Na dużej patelni rozpuścić masło na dużym ogniu. Dodać świeże i suszone grzyby. Doprawić solą i smażyć aż będą złote (około 10 minut). Dodać pokrojone szalotki i smażyć 2 minuty. Następnie wlać dwie łyżki białego wina i gotować około 3 minuty. Doprawić ulubionymi ziołami do smaku. Zostawić do ostudzenia.
3

Składanie tarty grzybowej

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na ciasto rozłożyć ziarna fasoli i piec na złoty kolor przez 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć fasolę i posypać ciasto 1/3 porcją sera. Nałożyć wcześniej przygotowane, ostudzone nadzienie. Ubić śmietanę, żółtka i jajko. Dodać pozostałą łyżkę ziół i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Wlać ubitą masę na grzyby. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec około 30 minut.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Tarta z grzybami

z natury dla Ciebie

Chleb orkiszowy

gdy gotujesz

Pierogi z borówkami

gdy gotujesz

Tagliatelle z borowikami

z natury dla Ciebie

Chleb z ziarnami

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

Zobacz więcej