FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami – chrupiąca skórka, miękki środek i bogactwo ziaren w każdym kęsie 🍞

Przygotowany z Mąką Basia ❤️ wychodzi doskonały – sycący, aromatyczny i pełen naturalnych składników. Idealny na co dzień jako baza do przepysznych kanapek! 🥪

Składniki /na 4 os.
Ciasto
150 g mąki Basia Pszenna Pełnoziarnista
250 g mąki Basia Extra Wypiek
20 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli
250 ml wody
Dodatkowo
1 łyżka oliwy (do smarowania formy) + odrobina do posmarowania wierzchu chleba
Otręby żytnie do posypania formy i wierzchu chleba
ulubione ziarna: np. 2 łyżki pestek dyni, 2 łyżki pestek słonecznika, 1 łyżka maku
1 szklanka kostek lodu (do wytworzenia pary w piekarniku)

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

W dużej misce wymieszaj obie mąki, sól i drożdże. Dolej wody i połącz ze sobą składniki. Wymieszane ciasto odstaw do wyrośnięcia na 12 - 18 godzin, przykryte bawełnianą ściereczką.
2

Formowanie chleba

Następnie przekładamy je do keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami żytnimi. Chleb również smarujemy oliwą i posypujemy ulubionymi ziarnami: słonecznika, dyni, maku, otrębami. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę
3

Pieczenie

Do rozgrzanego piekarnika wsypujemy kostki lodu. Wstawiamy chleb. Pieczemy około 10 minut w 230 C, a następnie kolejne 40 minut w 210 C.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Tarta z grzybami

z natury dla Ciebie

Chleb orkiszowy

gdy gotujesz

Pierogi z borówkami

gdy gotujesz

Tagliatelle z borowikami

z natury dla Ciebie

Chleb z ziarnami

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

Zobacz więcej