FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Domowe Bajgle

Składniki /na >4 os.
Ciasto
0,5 kg mąki Mąki Basi Extra Wypiek do ciast drożdżowych
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka sol
1 łyżeczka cukru (do ciasta)
2 płaskie łyżki cukru do gotowania
200 ml ciepłego mleka+ 100 ml ciepłej wody
jajko do posmarowania

Przygotowanie

1

Zaczyn

Aby zrobić zaczyn wymieszaj: drożdże, 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i płyn (woda + mleko). Wymieszane składniki odstaw na 15 minut aby drożdże ruszyły.
2

Ciasto

Po tym czasie wymieszaj resztę mąki, sól z przygotowanym zaczynem. Wyrobi gładkie ciasto i odłóż je do wysmarowanej olejem miski na ok. godzinę. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiaj ciasto. Uformuj z niego wałek i podziel na 8-10 części. Z każdej części uformuj kulkę, a następnie zrób w niej dziurkę. Postępuj tak z każdą częścią. Następnie tak przygotowane bułeczki ułóż na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką pozostawiając do wyrośnięcia na 40 minut
3

Gotowanie ciasta

Po tym czasie każdą bułeczkę wrzucać do posłodzonej 2 łyżkami cukru gotującej się wody. Gotować je po ok 1 minucie z każdej strony po czym wykładać na blachę wyłożoną czystym, suchym papierem, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Następnie umieść bułeczki w piekarniku nagrzanym na 180 stopni i piecz, ąz nabiorą złotego koloru przez ok. 25-30 minut. Smacznego! :)
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Paszteciki z grzybami

gdy pieczesz

Miodownik

gdy pieczesz

Pierniczki z miodem spadziowym

gdy pieczesz

Keks świąteczny

gdy gotujesz

Pierogi z kapustą i grzybami

gdy pieczesz

Ciasteczkowa choinka

gdy pieczesz

Makowiec zawijany

gdy pieczesz

Świąteczne ciasto z żurawiną

gdy gotujesz

Barszcz z uszkami

gdy pieczesz

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Zobacz więcej