FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Quiche ze szpinakiem i fetą

Składniki /na 4 os.
Ciasto
250 gram Mąki Basi Krupczatki
125 gram masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Ziarna fasoli lub grochu do obciążenia ciasta
Farsz
Opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Pomidory suszone w zalewie (kilka sztuk)
100 gram sera feta
100 gram sera żółtego
3 jajka
250 ml śmietanki 30%
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Na stolnicy posiekaj mąkę z solą i schłodzonym, pokrojonym w kostkę masłem na kruszonkę. Dodaj żółtko, wodę i szybko zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, zawiń folią spożywcza i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
2

Przygotowanie farszu

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek podsmaż na patelni, dodaj rozmrożony szpinak, całość duś przez chwilę aż do zredukowania wody. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z pokrojonymi suszonymi pomidorami.
3

Pieczenie ciasta

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. Spód tarty podziurkuj widelcem. Na tak przygotowane ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego suchy groch lub fasole. Piecz przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmij obciążenie i na podpieczony spód wyłóż równomiernie farsz, posyp pokruszoną fetą i startym żółtym serem. Całość zalej wymieszanymi jajkami ze śmietanką, gałką muszkatołową i solą. Piecz przez około 30 minut w 180 stopniach, po czym odstaw to ostygnięcia.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

gdy pieczesz

Ciasto marchewkowe

gdy pieczesz

Ciasto Wiewiórka

gdy pieczesz

Mleczna kanapka

gdy pieczesz

Owocowy torcik

gdy pieczesz

Keks na słono

Zobacz więcej