FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami – leśna uczta na talerzu! 🍄‍🟫🌿

Czas na aromatyczne borowiki w towarzystwie delikatnego makaronu. Kremowy sos i świeże grzyby tworzą duet, który rozgrzewa serce i podniebienie. Idealne danie na chłodne wieczory – po prostu magia smaku! ✨❤️

Składniki /na 2 os.
Makaron
200 g mąki Basia Poznańska
2 jajka
Szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos borowikowy
200 g borowików
2 łyżki mascarpone lub śmietany
1 łyżka masła
Natka pietruszki
Szczypta soli
Czarny pieprz

Przygotowanie

1

Makaron

Mieszamy mąkę, jajka, sól. W połowie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli trzeba, w trakcie zagniatania dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na 10-15 minut, zawinięte w folię spożywczą. Po tym czasie ciasto wałkujemy i kroimy na długie cienkie paski tagliatelle lub używamy do tego maszynki. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2

Sos borowikowy

Oczyszczone i umyte borowiki kroimy na kawałki i dusimy na maśle. Na koniec doprawiamy śmietaną lub serem mascarpone, natką pietruszki, solą i pieprzem.
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Tarta z grzybami

z natury dla Ciebie

Chleb orkiszowy

gdy gotujesz

Pierogi z borówkami

gdy gotujesz

Tagliatelle z borowikami

z natury dla Ciebie

Chleb z ziarnami

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

gdy pieczesz

Ciasto cytrynowe

gdy pieczesz

Szarlotka z lukrem

Zobacz więcej