FACEBOOK
×

Dołącz do listy mailingowej, bądź na bieżąco z najciekawszymi
przepisami,konkursami i wydarzeniami.

Tęczowy tort

Tęczowy tort – słodka magia w wielobarwnej odsłonie 🎂🌈

Składniki /na >4 os.
Składniki na 2 kolorowe blaty o średnicy ok 20cm (tort można zrobić z wybranej ilości warstw – proponujemy 6 warstw tj 3 x porcje podane poniżej)
75g Mąki Basia Tortowa Extra
3 duże jajka
150 g drobnego cukru do wypieków
30g mąki ziemniaczanej
Barwniki spożywcze
Krem cytrynowy
500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) schłodzonej
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Skórka z cytryny
Do nasączenia tortu:
Sok z 1-2 cytryn
Woda

Przygotowanie

1

Biszkopt

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wymieszaj i przesiej do miski. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier. Cukier należy dodawać łyżka po łyżce, stopniowo cały czas ubijając. Na koniec ubijania dodaj żółtka i ubijaj jeszcze parę minut. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto podziel na pół. Do każdej części dodaj wybrany barwnik i delikatnie wymieszaj. Dwie okrągłe tortownice o szerokości 20-22cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno) Delikatnie przełóż do nich ciasto. Piecz w temperaturze 160 stopni ok 20 min aż do suchego patyczka. Gorące biszkopty wyjmij z piekarnika i upuść je w formie, na podłogę z wysokości około 30cm. Wystudź. W taki sam sposób upiecz kolejne 4 biszkopty z barwnikami wedle uznania.
2

Krem cytrynowy z bitej śmietany:

Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieść w misie miksera i ubij do powstania puszystego kremu. Dodaj cukier puder i skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj.
3

Złożenie tortu

Poszczególne blaty ciasta ułóż na paterze i nasączaj sokiem z cytryny wymieszanym z wodą, a następnie nakładaj krem. Tak postępuj z kolejnymi blatami. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem – można go też zabarwić na wybrany kolor Cały gotowy tort schłodzić w lodówce przez min 3 godziny. Smacznego!
PROSTO,SMACZNIE
i każdego dnia
Sprawdź przepisy
Zapisz się do newslettera
i otrzymaj dostęp do sprawdzonych przepisów
Przepisy Basi

gdy pieczesz

Ciasto ze śliwkami

gdy pieczesz

Tarta z grzybami

gdy pieczesz

Francuskie bagietki

z natury dla Ciebie

Chleb orkiszowy

gdy gotujesz

Pierogi z borówkami

gdy gotujesz

Tagliatelle z borowikami

z natury dla Ciebie

Chleb z ziarnami

gdy gotujesz

Zapiekane naleśniki

gdy pieczesz

Ciastka pieguski

gdy pieczesz

Brzdąc

Zobacz więcej